Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на посещение в Украйна, съобщи украинският Канал 24.

На съвместна пресконференция с президента на Украйна Володимир Зеленски генералният секретар заяви, че "Украйна ще стане член на НАТО, когато настъпи времето за това"

Столтенберг смята, че "правилното място за Украйна е мястото в НАТО. Затова според него страната със сигурност ще стане член на алианса".

"Наистина вярвам, че правилното място за Украйна е в НАТО. И ние работим усилено, за да направим Украйна част от алианса. За да имаме това решение, трябва всички членове да са съгласни. Не ни трябва мнозинство, а всички 32 одобрения", допълва той.

В същото време той отбелязва, че не очаква това одобрение да се получи преди юли. 

Столтенберг подчертва, че Украйна трябва да получи не само повече системи за ПВО, но и боеприпаси за тях. Германия и Испания ще предоставят допълнителни системи за противовъздушна отбрана, освен това Австралия днес, 29 април, обяви отпускането на средства за закупуване на системи с малък обсег, както и преносими системи.

"Трябва да обърнем повече внимание на системата за противовъздушна отбрана Patriot. Също така е необходимо да се ремонтират тези системи, които вече са там, както и боеприпаси за тях, от които Украйна се нуждае. Ако няма боеприпаси за батериите, тогава няма смисъл да има батерии", коментира Столтенберг.

Той също така добавя, че алиансът работи по прехвърлянето на други системи освен Patriot. Според Столтенберг NASAMS и IRIS-T също могат да осигурят надеждна защита.