Руските войски демонстрират тактически напредък в Харковска, Луганска, Донецка и Херсонска области. Темпът на настъпателните операции на Руската федерация в северната част на Харковска област обаче изглежда се забави през последното денонощие. Това посочват в последния си доклад анализаторите на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Руските сили продължават тактическото настъпление към Липци. Публикуваните на 13 май кадри с геолокация показват руски войски, които напредват на юг.

Руски източници твърдят, че руснаците са превзели изцяло Лукянци и действат в полетата югоизточно от населеното място, но ISW все още не е наблюдавала визуално потвърждение, че руските сили действат в южната част на Лукянци или югоизточно от населеното място.

Руските сили също така продължиха тактическата си офанзива във и около Волчанск. Геолокационни кадри, публикувани на 14 май, показват руски сили, които напредват по улица "Слобожанска" северозападно от Волчанск. Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 14 май, показват руските сили да напредват в североизточната част на Волчанск в района на улица "Заречная". Геолокационните кадри, публикувани на 14 май, също потвърждават, че руските сили са напреднали в центъра на Бугроватка (югозападно от Волчанск) и в горите северно от Бугроватка.

Въпреки това Институтът отбелязва, че темпото на руските настъпателни операции в северната част на Харковска област изглежда се е забавило през последните 24 часа. Анализаторите потвърждават и предварителната си оценка, че руските сили предпочитат създаването на "буферна зона" пред дълбокото проникване в Харковска област.

Кадри от геолокация, публикувани на 14 май, показват, че руските войски наскоро са напреднали леко на югоизток от Стелмаховка (северозападно от Сватове).

На 14 май руските войски продължават наземните атаки източно от Северск (североизточно от Бахмут) близо до Верхнокамянск, на югоизток от Северск близо до Ивано-Даривка и южно от Северск при Роздоливка.

Наскоро руските сили са напреднали на североизток и изток от Часов Яр. Геолокационни изображения, публикувани на 12 и 13 май, показват, че руските войски са напреднали в източните покрайнини на Калиновка (североизточно от Часов Яр) и в квартал "Канал" (далеч на изток от Часов Яр).

Руските войски наскоро са напреднали на запад от Авдеевка и продължават наземните атаки в района на 14 май. Геолокационни изображения, публикувани на 14 май, показват, че руските войски са напреднали южно от Уманск (западно от Авдеевка).

На 14 май руските войски са напреднали западно от Донецк. Руските военни блогъри твърдят, че те продължават да напредват в Красногоровка (западно от Донецк). Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили са постигнали неуточнен успех западно от Донецк.

На 14 май руските войски продължават наземните атаки в близост до границата на Донецка и Запорожка област близо до Старомайорское и Урожайне.

Съобщава се, че на 14 май руските войски са продължили настъплението си в западната част на Запорожка област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Руските войски продължават да атакуват край Роботине откъм Новопрокопивка (южно от Роботине).

Наскоро руските войски са постигнали незначителен напредък в Кринки на фона на продължаващите позиционни боеве на източния (левия) бряг на Херсонска област. Геолокационни кадри, публикувани на 13 май, показват, че руските войски са постигнали незначителен напредък в участък от улица "Остап Вишня" в Кринки.