На пленарно заседание парламентът на Грузия прие с мнозинство на трето и окончателно четене законопроект за чуждестранните агенти, заседанието е излъчено на уебсайта на най-висшия законодателен орган на страната.

"Осемдесет и четирима гласуват  "за", 30 са "против", съобщи председателят на парламента Шалва Папуашвили.

През март 2023 г. парламентът на Грузия прие на първо четене законопроекта за чуждестранните агенти. След това в столицата на страната започнаха масови протести, които полицията трябваше да разпръсне със сълзотворен газ и водни оръдия. По-късно властите оттеглиха документа.

На 3 април управляващата партия "Грузинска мечта" отново внесе законопроекта, озаглавен "За прозрачността на чуждото влияние". Те обясниха, че сега вместо термина "агент на чуждо влияние" в текста се използва формулировката "организация, преследваща интересите на чужда сила", а останалото съдържание остава същото.

Законопроектът предвижда регистрацията на такива непредприемачески (нетърговски) юридически лица и средства за масово осведомяване като "организации, изпълняващи интересите на чужда сила", които получават определен размер на финансиране - над 20% - от чужбина.

Според проектозакона всеки, който се счита за "организация, защитаваща интересите на чужда сила", трябва да бъде регистриран в държавния регистър в едноименната база данни. В момента на регистрация ще е необходимо да се покаже полученото финансиране.

Организациите ще имат задължение да попълват всяка година финансова декларация. Законопроектът дава правомощия на Министерството на правосъдието да идентифицира "организации, които изпълняват интересите на чужда сила".

Избягването на регистрация като "организация, осъществяваща интересите на чужда държава" или непопълването на декларация води до глоба.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на проектозакона "За прозрачността на чуждото влияние".