Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен заяви пред съда, че е платил 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниелс по време на президентските избори през 2016 г. в замяна на нейното мълчание, предава CNN.

Той направи коментарите в понеделник по време на свидетелските показания срещу Тръмп като част от процеса срещу кандидата на Републиканската партия за фалшифициране на бизнес записи с цел прикриване на плащането на Даниелс.

Коен твърди, че след като е постигнал споразумение от 130 000 долара с правния екип на Сторми Даниелс, той се е опитал да протака процеса до края на 2016 г., което е накарало звездата от филми за възрастни да се оттегли за кратко от преговорите.

Ден преди Коен да изпрати парите, той е имал два разговора с Тръмп, в които е било договорено адвокатът да отвори компания, чрез която да изпрати парите, според CNN.

Коен описа как е излъгал в банковите си извлечения, като е заявил, че Essential Consultants LLC е използвана за консултации в областта на недвижимите имоти.

През 2018 г. срещу него бяха повдигнати федерални обвинения заради тези лъжи.

По-късно е договорено, че Коен ще получи обратно 420 000 долара поради федерални данъци, а компенсацията за Даниелс се твърди, че е била скрита в бизнес документите на Trump Organization като плащане за правни услуги, заявява Коен.

Бившият адвокат на Доналд Тръмп свидетелства, че е имал споразумение с издател на таблоида National Enquirer, да подкрепи кандидатурата на Тръмп за президент и да потисне всички негативни истории, свидетелства Коен.

Той заявява, че е разбрал, че Даниелс продава историята си в решаващ момент за президентската кампания на Тръмп, след пускането на аудио клип от запис на телевизионната програма Access Hollywood, в която Тръмп се хвали как може да докосва жени там, където той иска, тоест "хваща гениталиите", защото е известна личност.

Майкъл Коен също свидетелства, че Тръмп е бил"бесен" от възможността историята да бъде разгласена в името на кампанията, а не заради репутацията на семейството му, както твърди неговият правен екип.

"Той ми каза - това е катастрофа, пълна катастрофа. Жените ще ме намразят. Мъжете смятат, че е готино, но това ще бъде катастрофа за кампанията ми", свидетелства Коен на процеса срещу предишния президент.

Той добавя, че по този повод Тръмп е заявил, че след изборите няма да има значение дали обществото е запознато с обвиненията на порно актрисата.

Коен също свидетелства, че Тръмп е бил наясно с факта, че Пакър е "погребал" историята за аферата с бившия модел на Playboy Карън Макдугъл.

В показанията си пред съда в Манхатън Пакър потвърди, че е попречил на публикуването на историята.

Според CNN адвокатът на Тръмп Тод Бланш се очаква да се опита да унищожи доверието към Коен пред съдебните заседатели днес по време на кръстосан разпит, като го представи като осъден лъжесвидетел, който многократно е променял историята си.

Тръмп е обвинен във фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие, че е платил на Сторми Даниелс 130 000 долара по време на президентските избори през 2016 г. в замяна на нейното мълчание относно предполагаемата им лична среща.

Бившият президент отрича обвиненията.