Протестиращите в Тбилиси реагираха гневно на приемането на закона за "чуждестранните агенти", който според критиците ще ограничи демократичните свободи, предава Sky News.

Ситуацията ескалира, след като протестиращите насилствено премахнаха железни бариери, монтирани по външния периметър на законодателния орган. Министерството на вътрешните работи на Грузия помоли демонстрантите да действат в рамките на закона.

Министърът на Европа определя сцените в Тбилиси като "шокиращи“ и призовава правителството да оттегли законопроекта

Междувременно британският министър за Европа и Северна Америка Нусрат Гани нарече сцените в Грузия "шокиращи" и призова за 'сдържаност от всички страни".

"Днес грузинският парламент отново гласува в подкрепа на закона за прозрачност на чуждестранното влияние. Подобно на нашите партньори, Обединеното кралство категорично се противопоставя на въвеждането на този закон", се посочва в нейното изявление.

"Този проектозакон и съпътстващото го оркестрирано сплашване на протестиращите не съответстват на демократичните ценности на страна, стремяща се към членство в НАТО, и в основата си рискуват да провалят евроатлантическите стремежи на Грузия.

"Както казах на грузинския посланик, когато разговаряхме по-рано днес, ние наблюдаваме с дълбока загриженост. Сега призовавам правителството на Грузия да промени курса си и да оттегли това законодателство".