Руският президент Владимир Путин е на ключово посещение в Китай. Путин и китайският президент Си Дзинпин започнаха разговорите в Пекин, съобщи РИА Новости, а прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред "Известия", че "разговорите между двамата лидери не са насочени срещу трети страни".

Съобщава се, че по време на преговорите руският президент възнамерява да обсъди подробно със Си Дзинпин целия спектър от двустранни отношения и перспективите за тяхното развитие, както и международни и регионални проблеми, включително войната в Украйна, Близкият изток и комфликтите в азиатския регион.

От руска страна на срещата присъстват: министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу, първият вицепремиер Денис Мантуров, вицепремиерите Александър Новак и Дмитрий Чернишенко и други официоални лица.

От китайска страна присъстват: заместник министър-председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Дин Сюесян, министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И, заместник министър-председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Хе Лифенг и други официални лица.

"Преговорите на високо ниво ще продължат в разширен състав с участието на делегации. Въз основа на техните резултати страните ще подпишат съвместни документи. Путин и Си Дзинпин също планират да приемат съвместно изявление за задълбочаване на отношенията на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие", се посочва в съобщение от Кремъл.

"Отношенията между Русия и Китай не са насочени срещу трети страни, тяхната цел е да подобрят благосъстоянието на народите на двете страни", заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Току-що, говорейки на ограничено заседание на преговорите, президентът (Владимир Путин) заяви, че нашите отношения с Китай са неконфронтационни по природа и тяхната уникална характеристика е, че това е абсолютното качество на двустранните отношения. Разговорите не са насочени срещу никого, диалогът не е насочен срещу трети страни и преследва една единствена цел – повишаване на благосъстоянието на народите на нашите две страни", е коментирал Песков пред "Известия".