"Руските атаки в района на Харков ще продължат още 3-4 дни, след което се очаква руските войски да направят опит за настъпление в посока Суми", заяви началникът на ГРУ Кирило Буданов в интервю за The New York. Колко реален е подобен сценарий и защо руснаците ще атакуват Сумска област, коментира в интервю за УНИАН Евгений Дикий, ветеран от руско-украинската война и бивш командир на рота от батальона "Айдар".

"Фокус“ представя превод на интервщто без редакторска намеса.

-(Кирило) Буданов заяви в коментар на NYT, че очаква атаките в района на Харков да продължат още три до четири дни, след което се очаква руските войски да предприемат "мащабно настъпление в посока Суми". Възможно ли е и какво да очакваме? 

"Разбира се, че е възможно. Напомням, че именно ГРУ предупреди за възможно руско настъпление в района на Харков. И въпросът защо не сме били готови не е за разузнаването. Всички бяха предупредени, но защо нищо не беше направено е открит въпрос", коментира той.

"Донякъде наподобява миниатюрна версия на събитията от 24 февруари 2022 г. Тогава също всички бяха предупредени предварително, но все още не бяха готови. Надявам се, че предупреждението на Буданов ще бъде чуто поне по отношение на Сумска област. И руснаците ще бъдат посрещнати не по същия начин, както в района на Харков, а ще сме по-подготвени", посочва още Дикий. 

"Фактът, че подобно нападение е много вероятно, следва от концентрацията на руски сили от другата страна на границата. Всичко е проследено. Всички знаехме колко руски войски стоят срещу Харковска област. А сега знаем и колко от тях стоят до Сумска и Черниговска област".

-Готови ли сме за тази офанзива в Сумска област?

Сега не съм на тези позиции, така че това е въпрос към хората, които са там. "Буданов директно предупреди, но не мога да знам дали това предупреждение ще бъде взето предвид", заявява той. 

-Споменахте 24 февруари 2022 г. Подобна е и ситуацията, защото в момента Руската федерация отново атакува нови региони от границата. Възможно ли е Русия, както тогава, също да започне да настъпва към Чернигов или Киев?

"Засега няма такива сили и средства за извършване на подобна операция. Ако започнат да се събират там, ще ги видим. Въпросът е само дали ще си направим изводи. Защото, ако съберат допълнителни 300 000, което също многократно се съобщава, съвсем реално могат да отидат отново в Чернигов или Киев.

-Колко големи са текущите запаси на Русия в тези райони? 

"Руснаците имат свои резерви на Харковско и Сумско направление. Но тези резерви явно не са достатъчни за превземането на Харков или Суми. Те нямат такъв брой в жива сила. Но за да заемат граничната ивица и да пробият във Волчанск, те имаха достатъчно сили", отбелязва бившият командир.

-Защо руснаците изобщо ще атакуват там? 

"Това следва от общата логика на тази война. Руснаците ни намериха слабо място. Слабото ни място е липсата на резерви, липсата на хора. И тъй като те са намерили това слабо място, напълно логично е да разтегнат нашите сили максимално, да отворят нови участъци на фронта, нови направления, за да сме принудени да прехвърлим и без това много оскъдните, много малки резерви на тези области. Междувременно тези резерви не могат да достигнат донецките участъци на фронта, по-специално Часов Яр, Покровско направление, Кураховски. Тоест там, където сега се водят основните, най-тежки битки". 

"Искам да отбележа, че в момента руснаците имат само едно предимство пред нас. Това предимство е в живата сила. И сега те осъзнават това предимство, доколкото е възможно, изстисквайки от него най-полезното за себе си".