Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени планираното си посещение в Португалия и Испания тази седмица. Не за първи път държавният глава отлага пътувания до тези страни, пише CNN Portugal.

Според изданието Зеленски е отменил пътуването поради сериозната вътрешна ситуация в Украйна в момента.

"Без да дава по-конкретни подробности, обкръжението на държавния глава на Украйна трябваше да разбере, че трудната ситуация в няколко района на фронта, по-специално в Харков, не препоръчва заминаване в чужбина в момента.

На практика Русия започва да упражнява все по-голям натиск върху втория по големина град в Украйна, след като вече е завладяла девет населени места.

Украйна се опитва да се съпротивлява на всяка цена, но забавянето на пристигането на пакета военна помощ от САЩ прави тази съпротива трудна".

По-рано испанските медии, позовавайки се на източници, съобщиха, че в близко бъдеще Зеленски ще посети Мадрид, за да подпише двустранно споразумение за сигурност.

В същото време Кралският двор на Испания потвърди посещението на Зеленски и обяви, че президентът ще посети испанската столица на 17 май.