Следващите няколко седмици ще бъдат критични за Украйна, пише The Times.

Отбелязва се, че украинските командири сега пресмятат мотивите за настъплението на руските войски в района на Харков: дали това е хитрост, предназначена да отвлече вниманието на украинските резерви от битката за Часов Яр, важна стратегическа позиция в Донбас, или е "истинска атака" срещу Харков.

Предполага се, че на тази част от фронта в Руската федерация са струпани около 35 000 военнослужещи.

Това очевидно не е достатъчно, за да се превземе самият Харков, но може би това не е целта. Ако руснаците успеят да напреднат само няколко километра, те ще могат да насочат основната си артилерия към града и да започнат агресивен обстрел. Предполага се, че целта е да се придвижат на югозапад в посока Липци, по-голямо село на около 25 км от центъра на Харков. Според публикацията на The Times "съюзниците от НАТО сега ще трябва да наблюдават какво ще се случи с града, а това можеше да се предотврати, като изпратят самолети и боеприпаси по-рано".

Отбелязва се, че в момента руската пехота атакува предимно малки населени места в относително малък брой, очевидно по-фокусирани върху разширяването на фронтовата линия, отколкото върху нейното задълбочаване. И най-острият проблем за украинците сега е движението на руските войски на югоизток, към Волчанск.

"На запад от града руснаците са напреднали най-далеч към река Донец. Ако превземат моста в Бухруватка, те могат да прекъснат доставките на украинска логистика към града. Движейки се на юг оттам по бреговете на река Донец би затруднила снабдяването на град Купянск от дълго време се опитват да изтласкат украинците през река Оскил, за да застрашат основните сили на Украйна в Донбас от север“, пише още The Times.

Посочвайки, че следващите няколко седмици ще бъдат критични, изданието се поставя въпросите: дали западните артилерийски боеприпаси ще пристигнат в Украйна навреме, за да променят ситуацията, и ще бъдат ли европейските страни готови да се разделят със своите системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да възпират руската авиация?

В същото време The Times констатира "увеличаване на жертвите сред украинската пехота, което превръща работната сила във все по-ценен ресурс".

В тази връзка сега украинските генерали ще трябва да решат къде да изпратят този ресурс: в Харковска област, където "могат да бъдат незаконно ударени" (предвид забраната на САЩ за използване на ракетни системи на територията на Руската федерация ), или да се бият по време на Часов Яр с надеждата да запазят Донбас, пише вестникът.

Отбелязва се, че с малко добри възможности съюзниците на Украйна трябва да очакват допълнителни искания от Киев най-накрая да развържат ръцете си или "ще трябва да водят следващата война по европейските граници".