Германският канцлер Олаф Шолц все повече подкрепя дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна, пише BR24.

Той е определил разговорите си в Китай, на конференция на Германската социалдемократическа партия на 19 април, като "много важен тласък" за това. Шолц е подчертал, че е постигнал съгласие с китайското ръководство относно необходимостта от провеждане на мирни конференции в Швейцария.

"Това е нещо, което е необходимо в този труден процес, и съм благодарен, че Германия и аз също успяхме да допринесем."

Швейцария планира мирна среща на върха за 15 и 16 юни, на която възнамерява да покани около 100 държави, включително Украйна. Не се очаква Русия да присъства, но държави, които са приятелски настроени към нея, като Китай, Бразилия и Южна Африка, ще присъстват. По време на посещението си в Пекин във вторник (16 април) Шолц се договори с китайския президент Си Дзинпин да координират "интензивно и позитивно" тази и евентуални следващи конференции.

Шолц е заявил, че дипломатическите усилия са "все още растение, което се нуждае от много поливане". Но то е нещо, което съществува и което подхранваме."