Русия засилва групирането на войските си на север (на Северско и Слобожанско направление), преди да започне голямо настъпление на изток, заяви военният експерт Олег Жданов, цитиран от УНИАН.

По думите му в Курска и Брянска области пристигат военни влакове.

"Броят на прехвърляните войски е доста малък - около 3,5 хиляди. Прехвърлят се няколко батальона и няколко артилерийски дивизиона. Като цяло групировката на войските на Северското и Слобожанското направление може да наброява около 48-49 хиляди военнослужещи от границата на Беларус до границата с Луганска област. Предполага се, че те могат да завършат прегрупирането до 9-10 май“, отбеляза експертът.

Жданов предположи, че успоредно с началото на основната офанзива на Руската федерация в източната част на Украйна (най-вероятно на Авдеевското и Бахмутското направление) ще бъдат извършени атаки по границата на Сумска, Черниговска или Харковска област за отклоняване на вниманието на ВСУ.

"Трудно е да се каже къде точно руснаците ще прехвърлят батальони... Втората половина на май ще бъде много по-трудна, защото в момента тече прегрупиране, освен това Руската федерация мести батальони от фронтовата линия към някои направления“, добави той.

В същото време Жданов добави, че прегрупирането на руските войски се извършва и по линията на фронта между Лиманско, Купянско, Бахмутско, Авдеевско, Новопавловско, Ореховско направления: "Има информация, че може би Руската федерация ще изтегли някои подразделения от Херсонско направление“.