"Съюзниците от НАТО могат да свалят руски ракети, летящи към Полша над територията на Украйна". Това е заявил бившият министър на националната отбрана на Полша, експерт по въпросите на сигурността Януш Онишкевич в коментар за Укринформ.

Подобно действие изисква политически решения на ниво НАТО и Украйна, както и пълен достъп на съюзниците до информация за ситуацията във въздушното пространство на Украйна.

Според него от днес НАТО "не може да разпростре чадъра си за сигурност над територията на Западна Украйна".

"Но сега е възможно и трябва да се направи по такъв начин, че ракети, които могат да нарушат въздушното пространство на Полша, да могат да бъдат свалени от полската система за противовъздушна отбрана от територията на нашата страна. Това обаче ще изисква от полската страна да има пълна ситуационна осведоменост за въздушното пространство на Украйна, тоест информация от украински радари и други средства, с които полската страна днес не разполага", е заявил Онишкевич.

Полската система за противовъздушна отбрана може да реагира на ситуация с приближаване на ракета в последния момент, когато вече може да е твърде късно да я свали. Решението да се свалят ракети над Украйна, летящи в посока на Полша, може да бъде взето, но това ще изисква преодоляване на съпротивата и табутата, особено от страна на партньорите от НАТО, тъй като те трябва да се съгласят с използването на съюзнически средства за ПВО или поне не му се противопоставяйте.

Онишкевич не изключва в бъдеще НАТО да вземе решение за пълна защита на небето над западната част на Украйна, но това "ще отнеме известно време". Има възможност да се вземе решение за свалянето на ракетите, летящи към Полша, още по време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли във Вашингтон.