Игнорирайте пренаселените курорти и вместо това се насочете към зашеметяващи и все още "тайни“ крайбрежни дестинации в Европа, съветват от редакцията на британския ежедневник The Telegraph.

Ваканцията на море традиционно е най-предпочитания вид почивка през летния сезон. Затова е напълно естествено в най-популярните дестинации като Канарските острови, Дубровник или курортите в Гърция да няма къде да падне и игла през високия сезон. Въпреки това туристите все още имат възможност да прекарат добра почивка в Европа - бюджетна и на места без претъпкани плажове. Пътешественичката Елиза Мортън представя 10 предложения, "които си струва да опитате това лято“. Повечето от тях са на Балканския полуостров, а в своеобразната класация България е представена със Созопол.

"За крайбрежен филмов фестивал без цената в Кан, фестивалът на изкуствата "Аполония“ в Созопол може да е точното решение. Отвъд прожекциите, концертите и изложбите в края на лятото, които привличат любителите на изкуството всяка година обаче, градът на Южното Черноморие на България радва през цялата година с богатата си история, привлекателни плажове и неповторима атмосфера на старинен град. След като разгледате крепостта на Созопол от V век, възрожденските къщи от XVIII век и Археологическия музей, се отпуснете на пясъка на близките плажове - Централен или Хармани. Тези добре поддържани и подходящи за семейства заливи са изпълнени с кафенета и ресторанти, така че бирата българско производство няма да ви е твърде далеч“, пише Мортън.

Сред препоръчаните от нея дестинации са още Охридското езеро в Северна Македония, Ксамил и Дерми в Албания, водопадите Кравица в Босна и Херцеговина, езерото Балатон в Унгария, плажът Яз в Черна гора, Юрмала в Латвия и Криница в Полша.