Американските власти "на много високо ниво“ са предупредили Москва, че последиците от използването на ядрени оръжия от Руската федерация ще имат катастрофални последици и Вашингтон ще даде решителен отговор. Това увери съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан в интервю за телевизия CBS.

"Ние приемаме въпроса сериозно, това не е първият път, в който [руският президент Владимир] Путин отправя ядрени заплахи в хода на конфликта. <...> Това няма да ни възпре [в предоставянето на военна помощ на Украйна]. Общуваме пряко и лично с руската страна на много високо ниво, че ще има катастрофални последици за Русия, ако използва ядрено оръжие в Украйна.  Запазвахме конфиденциалността на тези разговори с руската страна, но те разбират пред какво ще се изправят, ако продължат по този мрачен път“, увери съветникът на Джо Байдън.

"Също така ясно дадохме да се разбере публично, че САЩ ще отговорят силно, ако Русия използва ядрени оръжия, и че ще продължим да подкрепяме Украйна в нейните усилия да защити своята страна и демокрация“, добави Съливан.

От трибуната на Общото събрание на ООН на 21 септември държавният глава на САЩ заяви, че Москва е отправила "явни заплахи за използване на ядрени оръжия срещу Европа и демонстрира безразсъдно незачитане на задълженията на режима за неразпространение на оръжия“.