Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков е заявил, че Полша "играе много опасна игра", като обмисля възможността да позволи разполагането на ядрени оръжия на НАТО на полска територия, предава Reuters.

"Ако тръгнат по пътя на по-нататъшна ескалация, ще има нарастване на напрежението. Като цяло тази игра е много опасна, трудно е да се предвидят последствията", е коментирал Рябков.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова е обявила, че американските ядрени оръжия на полска територия ще "станат легитимна цел за унищожение", ако има пряк военен конфликт между Русия и НАТО.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че е поканил премиера Доналд Туск на разговори на 1 май относно възможността за разполагане на ядрени оръжия от страни от НАТО в Полша.

Дуда повтори позицията си, че Полша би била готова за подобна възможност, което накара Туск да поиска разяснения от президента.

Отношенията между Запада и Русия, заради войната в Украйна, са на най-ниското ниво от Кубинската криза през 1962 г., когато Америка и тогавашният СССР се оказват на ръба на ядрен конфликт, допълва Reuters.

Миналата година Русия заяви, че разполага тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Полша, като възпиращ сигнал към Запада.