Русия наложи вето на резолюция на ООН, с което на практика се отменя наблюдението от страна на експерти на ООН на санкциите на ООН срещу Северна Корея заради ядрената ѝ програма, въпреки че самите санкции остават в сила, пише Associated Press.

Гласуването на от страна на Русия предизвика обвинения от Запада, че Москва действа в нарушение на санкциите, за да защити закупените от Северна Корея оръжия, които да използва във войната си срещу Украйна.

Гласуването в 15-членния съвет е проведено с 13 гласа "за", Русия е гласувала "против", а Китай "въздържал се". Резолюцията на Съвета за сигурност щеше да удължи мандата на експертната група с една година, но ветото на Русия щеше да спре нейната работа. Санкциите на ООН срещу Северна Корея остават в сила.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред съвета преди гласуването, че западните държави се опитват да "задушат" Северна Корея и че санкциите са се оказали "неуместни" и "откъснати от реалността" за ограничаване на ядрената програма на страната.