"Много вероятно“ е срутването на язовир Каховка в Южна Украйна да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци. Това е заявил екип от правни експерти, подпомагащ украинската прокуратура в тяхното разследване. Твърдението се съдържа в предварителните заключения, публикувани на 16 юни, съобщава Reuters.

Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в разрушаването на язовира Каховка като подкрепяна от Запада тактика за ескалация на конфликта.

Украйна разследва взрива като военно престъпление и възможно престъпно унищожаване на околната среда или екоцид.

Огромният водноелектрически язовир Каховка от съветската епоха, който е под руски контрол след инвазията на 24 февруари, е взривен в ранните часове на 6 юни, отприщвайки наводнения през участък от бойното поле в Южна Украйна, унищожавайки земеделски земи и прекъсвайки водоснабдяването на голяма част от населението.

Експерти от международната юридическа фирма за правата на човека Global Rights Compliance, която прилага усилията на Запада за подкрепа на отговорността за зверствата в Украйна, са посетили  Херсон от 10-11 юни с главния прокурор на Украйна и екип от Международния наказателен съд, пише британската агенция.

"Доказателствата и анализът на наличната информация, която включва сеизмични измервания и дискусии с водещи експерти по взривове, показват, че има голяма вероятност разрушението да е причинено от предварително поставени експлозиви, разположени в критични точки в структурата на язовира “ сочи обобщение на предварителните заключения на екипа на адвокатската кантора, видяно от Reuters.

Старши адвокат Юсуф Сайед Хан от Global Rights Compliance, който участва в полевата работа в Херсон, е заявил, че констатацията, че язовирът е бил взривен с предварително поставени експлозиви от руската страна, "е 80% и повече вероятно“.

Откритието се основава "не само на сеизмични замервания и един от водещите доставчици на разузнавателна информация с отворен код, но и на модели на атаки и други атаки, които сме документирали“, е заявил той в интервю. Това включва предишни атаки срещу критична водна инфраструктура, включително инсталации и тръбопроводи, е заявил той.

Те (експертите) отхвърлиха теорията, че катастрофално разрушаване на язовира може да е причинено само от лошо управление.

Разрушаването на язовира, въздействието върху язовир Каховка и околностите са създали условия, които според следователите биха могли да представляват престъпление, причинено чрез насочване към "обект, необходим за оцеляването на цивилното население", е заявил Хан.

Атаката може да е част от по-мащабно престъпление срещу човечеството, но групата все още не е взела окончателно решение.

"Умишленото разрушаване на язовира може да представлява военно престъпление съгласно международното хуманитарно право, тъй като се предполага, че целите са цивилни в същността си, освен ако няма валидна военна цел", е заявила в изявление британският адвокат Катриона Мърдок, която ръководи разследването на мобилния правосъден екип.

"Дори в изключително малко вероятния сценарий язовирът или наистина районът наблизо, да е представлявал валидна военна цел, съизмерима с взривяването на язовира, той все още се ползва с повишена защита съгласно международното хуманитарно право“, е допълнила тя.

Международният наказателен съд, постоянният световен трибунал за военни престъпления, също разследва атаките срещу инфраструктурата на Украйна, които може да са в нарушение на международното право .