Териториите на "новите региони“ на Руската федерация, "временно изоставени от руските военни“, ще бъдат върнати. Това заяви в сряда, 5 октомври, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков пред репортери, предава ТАСС.

"Тук няма никакво противоречие. Те ще бъдат с Русия завинаги, ще бъдат върнати“, заяви Песков пред репортери в сряда, отговаряйки на въпрос дали има някакви противоречия във факта, че когато нови територии влизат в страната, когато на населението е обещавано, че сега те са "завинаги с Русия", Министерството на отбраната потвърждава изтеглянето на руските военни от редица населени места.

Говорителят на руския президент каза още, че изявлението на Пентагона за възможността за изпращане на нови установки за зенитно-ракетните системи HIMARS на Украйна и използването им срещу цели в Крим, потвърждава прякото участие на Съединените щати в конфликта.

"Подобни изявления, както пряко, така и косвено, са ново доказателство за прякото участие на Съединените щати в този конфликт, което създава изключително опасна ситуация“, заяви Песков, отговаряйки на съответстващ въпрос.

На руската страна трябва да бъде позволено да разследва саботажа в "Северен поток", включително оглед на местопроизшествието, подчерта прессекретарят на президента на Руската федерация.

"Досега от тези пресконференции, които бяха в Дания и Швеция, чухме тревожни изявления, че всяко сътрудничество с руската страна е изключено“, каза говорителят на Кремъл.

По думите му, Москва ще изчака разяснения по този въпрос, тъй като е сигурна, че "участието на руската страна в огледа на местата на щетите и разследването на случилото се трябва да бъде задължително“.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков не коментира публикацията, че Нобеловата награда за мир може да бъде присъдена на "противници" на Владимир Путин, включително украинския лидер Владимир Зеленски.

Говорителят на Кремъл определи, като много важно, това, че "новите региони“ вече и юридически са станали част от Русия и че страната е станала по-голяма.

Той припомни, че Владимир Путин е подписал конституционни закони за "приемането" на нови територии в състава на Русия - самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република" ("ДНР" и "ЛНР"), както и Херсонски и Запорожки региони на Украйна. "Страната ни стана по-голяма от днес де юре, което е много важно“, заяви Песков.

Освен това той каза, че Москва все още не е получила никакви предложения от Виена за готовността на Австрия да бъде домакин на преговори за деескалация на ситуацията около Украйна.