Работници от редица сектори в Израел започнаха общонационална стачка в понеделник, заплашвайки да парализират икономиката, тъй като се присъединиха към нарастващото протестно движение срещу плана на премиера Бенямин Нетаняху за основна реформа в съдебната система, съобщи Associated Press.

Заминаващите полети от главното международно летище на страната бяха отменени, големите вериги молове и университетите затвориха врати, а най-големият профсъюз в Израел призова своите 800 000 членове (в здравеопазването, превози, банково дело и други области) да спрат работа. Очакваше се местните власти да затворят предучилищните заведения  и да съкратят други услуги, а главният лекарски съюз обяви, че членовете му също ще напуснат работа.

Нарастващата съпротива срещу плана на Нетаняху дойде часове след като десетки хиляди хора излязоха по улиците в цялата страна в спонтанна демонстрация на гняв срещу решението на премиера да уволни своя министър на отбраната, след като той призова за спиране на реформата. Скандирайки "страната е в пламъци“, те запалиха огньове по главната магистрала на Тел Авив, затваряйки за часове пътната артерия и много други в цялата страна.

Хиляди протестиращи се събраха в понеделник пред Кнесета (парламента), за да поддържат натиска.

"Това е последният шанс да спрем този ход към диктатура“, заяви 68-годишният Матитиаху Спербер, който се присъедини към поток от хора, тръгнали към протеста. "Тук съм, за да се боря докрай“.

Основната реформа – водена от Нетаняху, който е съден за корупция, хвърли Израел в една от най-тежките вътрешни кризи. Това предизвика продължителни протести, които подтикнаха работници от почти всички сектори да излязат по улиците, включително армията, където резервистите все по-често излизат публично, за да заявят, че няма да служат на страна, клоняща към автокрация.

Палестинските граждани на Израел обаче до голяма степен се противопоставиха на протестите. Мнозина казват, че демокрацията на Израел е опетнена от военното  управление над техните събратя на Западния бряг и от дискриминацията, пред която самите те са изправени.

Сътресенията увеличиха дългогодишните и непреодолими различия относно характера на Израел. Протестиращите казват, че се борят за самата душа на нацията, заявявайки, че основната реформа ще премахне израелската система на проверки и баланси и ще постави директно под съмнение неговите демократични идеали.

Правителството ги нарече анархисти, които искат да свалят демократично избраното ръководство и подчертават, че планът ще възстанови баланса между съдебната и изпълнителната власт и ще овладее това, което те виждат като интервенционистки съд с либерални симпатии.

В центъра на кризата е самият Нетаняху, най-дълго управлявалият лидер на Израел, и въпроси за това, колко далеч е готов да отиде, за да запази властта си. Самият той е изправен пред обвинения в измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи в три отделни дела. Той отрича да е извършил нарушение.

"Никога не сме били по-близо до разпадането. Националната ни сигурност е застрашена, икономиката ни се разпада, външните ни отношения са в най-ниската си точка досега, не знаем какво да кажем на децата си за бъдещето им в тази страна“, заяви Лапид. "Бяхме взети за заложници от група екстремисти без спирачки и граници.“

Не беше ясно дали заплахите, породени от ударите за израелската икономика, която вече е в нестабилна позиция, ще накарат Нетаняху да спре "основния ремонт". Израелските медии съобщиха, че адвокат, представляващ министър-председателя в неговия процес за корупция, е заплашил да напусне, ако реформата  не бъде спряна.

Развитието се наблюдава и във Вашингтон, който е тясно свързан с Израел, но не е спокоен с Нетаняху и крайнодесните в неговото правителство. Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън заяви, че Съединените щати са "дълбоко загрижени“ от събитията в Израел, "които допълнително подчертават спешната нужда от компромис“.

"Демократичните ценности винаги са били и трябва да останат отличителен белег на отношенията между САЩ и Израел“, подчерта Уотсън в изявление.

Съобщава се, че Нетаняху е прекарал нощта в консултации и е бил готов да говори пред нацията, но по-късно е отложил речта си. Някои членове на партията на Нетаняху Ликуд съобщиха, че ще подкрепят премиера, ако той се вслуша в призивите за спиране на реформата.

Архитектът на плана, министърът на правосъдието Ярив Левин, дълго време се въздържаше, обещавайки, че ще подаде оставка, ако той бъде спрян. Но в понеделник заяви, че ще уважи решението на премиера, ако той спре законопроекта.

Все пак съюзниците на Нетаняху го притискат да продължи. "Не трябва да спираме реформата в съдебната система и не трябва да се поддаваме на анархията“, категоричен бе министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир.

Уволнението на министъра на отбраната Йоав Галант от Нетаняху изглежда сигнализира, че министър-председателят и неговите съюзници ще вървят напред. Галант беше първият високопоставен член на управляващата партия Ликуд, който се обяви против нея, като каза, че дълбоките разделения заплашват да отслабят армията.

И правителството на Нетаняху напредна с централната част на реформата - закон, който ще даде на управляващата коалиция последната дума за всички съдебни назначения. Парламентарна комисия одобри законопроекта в понеделник за окончателно гласуване, което може да се случи тази седмица.

Правителството също така се стреми да приеме закони, които биха дали на Кнесета правомощия да отменя решения на Върховния съд и да ограничава съдебния контрол на законите.

Отделен закон, който ще заобиколи решението на Върховния съд, за да позволи на ключов коалиционен съюзник да служи като министър, беше отложен след искане от лидера на партията.

Нетаняху се върна на власт в края на миналата година след продължителна политическа криза, която изпрати израелците до урните пет пъти за по-малко от четири години. Всичките избори бяха референдум относно годността на Нетаняху да служи, докато се води дело за корупция.

Превод и редакция: Николина Александрова