Руските настъпателни операции по границата в района на Харков вероятно имат стратегическа цел да привлекат и закрепят Украинските въоръжени сили (ВСУ) по тази ос, за да позволят настъплението на Русия в други райони на Източна Украйна. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская превда.

Според военните анализатори сутринта на 10 май руските войски са започнали настъпателна операция по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и са постигнали значителен тактически успех. 

Руските войски вероятно провеждат началната фаза на настъпателна операция в северната част на Харковска област, която има ограничени оперативни цели, но е насочена към постигане на стратегически ефект - отклоняване на войски и техника от други критични участъци на фронта в Източна Украйна. 

Досега руските сили са започнали две ограничени операции в района: една северно от Харков в посока Липци и друга североизточно от Харков близо до Волчанск. 

Министерството на отбраната на Украйна посочва, че неопределен брой руски бронирани щурмови групи са се опитали да пробият украинската отбрана близо до Волчанск рано тази сутрин и че боевете в района са продължили, след като украинските сили са отблъснали руските атаки.

Данните на НАСА за противопожарната информация за управление на ресурсите (FIRMS) от 10 май показват, че е възможно да са се водили ожесточени боеве в и около селищата Стрелечя, Красное, Пилна и Борисовка.

Reuters съобщи, че високопоставен украински военен източник е заявил, че руските сили са напреднали поне на километър в дълбочина близо до Волчанск. Анализаторите на ISW оценяват, че руските войски са напреднали към Волчанск, но не е намират достатъчно доказателства, за да оцени приблизителния ход на бойните действия в непосредствена близост до района.

Руските сили вероятно ще използват тактическия си плацдарм в северната част на Харковска област през следващите дни, за да засилят настъпателните операции и да проведат началната фаза на офанзивата, която вероятно има за цел да изтласка украинските сили от границата с Белгородска област и да напредне по такъв начин, че да достигне Харков с артилерия.

Въпреки това ограничените усилия, които сега се използват от руските сили, не показват, че те провеждат широкомащабна настъпателна операция за обкръжаване и превземане на град Харков.