Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън

подкрепя идеята Украйна да удари Русия с американски оръжия. Това става ясно от публикувано видео в социалната мрежа Х.

Журналистката от Voice of America Катерина Лисунова казва на Джонсън, че колегите му от комисията по разузнаване в Камарата на представителите са изготвили изявление, призоваващо администрацията на президента Джо Байдън да позволи на Украйна да използва американски оръжия срещу военни съоръжения в Русия.

Лисунова пита Джонсън дали би подкрепил подобна идея, "защото в момента Украйна разполага с американско оръжие, но в същото време има ограничения за използването му".

"Мисля, че те трябва да позволят на Украйна да води войната по начина, по който смята за подходящ. Те трябва да могат да отвърнат на удара. И мисля, че опитите ни да управляваме усилията там не са добра политика за нас", коментира Майк Джонсън.

Украинският президент Володимир Зеленски вече няколко пъти публично разкритикува забраната на САЩ да се използва твхно оръжие на руска територия и обясни, че тя дава значително предимство на Руската федерация, "защото тогава руснаците могат безопасно да натрупват войски близо до границата с Украйна".

Ден по-рано, на 21 май, двупартийна група от конгресмени, членове на постоянната комисия по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ, призова министъра на отбраната Лойд Остин да позволи на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия с американски оръжия.