От една страна Швеция попълва собствените си запаси от CV90, предадени на Украйна, а от друга подготвя за прехвърляне още по-добър негов вариант, CV9035 MkIIIC, пише Defense Express.

Отбранителната компания BAE Systems е съобщила на 21 май, че в договор между Шведската администрация за отбранителни материали (FMV) за доставка на нови бойни машини на пехотата CV9035 MkIIIC и предоставяне на цялостна логистична подкрепа на шведската армия. Както е отбелязано в прессъобщение на компанията, тези нови БМП ще заменят тези, които шведското правителство предостави на Украйна като военна помощ от 2023 г.

Но най-интересната част от съобщението, пише украинската медия е, че шведското правителство също закупува допълнителни бронирани машини CV90, за да разшири възможностите на Украйна. "Тези нови CV9035 MkIIIC ще разширят възможностите както на шведската, така и на украинската армия и ще осигурят на екипажите подобрена бойна осведоменост, повишена мобилност, защита и огневамощ" е посочил Томи Густафсон-Раск, управляващ директор на BAE Systems.

Доставката на една от най-новите версии на БМП CV90 за Украйна беше обявена през февруари 2024 г. като част от пакета за отбранителна помощ от Швеция на стойност 680 милиона щатски долара (1,2 милиарда). По това време медиите съобщиха, че новите БМП за украинска news pic 2
©
та армия ще бъдат подобни на тези, които в момента се произвеждат за Нидерландия.

Модернизация на СV90 за Нидерландия, която ще стане основа за модернизирания CV9035 MkIIIC както в шведската, така и в украинската армия въвежда преработен купол, прибиращ се панорамен мерник, нова система за управление на огъня, внедряваща елементи на изкуствен интелект, и други подобрения.

По-рано Defense Express съобщи, че BAE Systems също е готова да отвори своя фабрика в Украйна. Освен обслужването на бойните машини в украинската армия, производителят постепенно ще премине към производство на ново оборудване в страната, включително всички видове гаубици CV90 и L119.