Украинската армия е започнала да използва безпилотни катери, оборудвани със зенитни ракети, за атака на въздушни цели, пише OSINT изследователят с псевдоним HI Sutton в статия за Naval News. Авторът отбеляза, че това е първата в света безпилотна лодка от този тип, използвана в битка.

Заключението за използването на подобни дронове анализаторът прави от видео, публикувано от Министерството на отбраната на Руската федерация 6 май. На кадрите хеликоптер Ka-29TB стреля по безпилотен катер, оборудван с ракети, като в крайна сметка успява да го порази.

Безпилотните катери, които Украйна често използва в Черно море, са особено уязвими от авиацията, пише HI Sutton: те са практически беззащитни срещу хеликоптер, оборудван с картечница. Затова Русия се фокусира върху използването на хеликоптери и самолети за борба с подобни дронове. Използването на безпилотни катери, оборудвани с ракети, може да промени ситуацията, подчертава той.

Новият дрон, използван от Украйна, е оборудван с две ракети въздух-въздух Р-73. Първоначално е проектиран да бъде изстрелван от изтребители като МиГ-29 и Су-27.

На теория при изстрелване от земята такава ракета ще може да порази цел на разстояние наполовина по-голямо, отколкото при изстрелване от въздуха, пише авторът. На практика, ако се инсталира на безпилотни катери, обсегът на ракетата може да бъде още по-малък и ограничен от възможностите на оборудването.

Използването на един или два такива катера заедно с конвенционалните може да им осигури защита от авиацията, уверява анализаторът. Освен това системата може да се използва за нападение на самолети по време на тяхното излитане или кацане в Крим. HI Sutton отбелязва, че има косвени доказателства за извършването на подобни атаки.

Украинските военноморски безпилотни катери се превърнаха в сериозна заплаха за Черноморския флот. С тяхна помощ Киев принуди Москва да изтегли значителна част от военните си кораби от Крим и деблокира пътя за доставка на зърно от пристанищата на Черно море.