Благодарение на възобновяването на американската помощ за Украйна руските войски са били принудени да започнат офанзивата в Харковска област по-рано от планираното. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според анализаторите войските на Москва са започнали ограничени настъпателни операции по руско-украинската граница в северната част на Харковска област на 10 май. За целта Русия е ангажирала ограничен брой личен състав за извършване на тежки пехотни атаки на север и североизток от Харков.

Още на 14 май темпът на руските настъпателни операции в северната част на региона е започнала да се забавя. Според експертите сега руснаците дават приоритет на създаването на "буферна зона“ на международната граница, а не на по-дълбоко нахлуване в Харковска област.

От ISW отбелязват, че Руската федерация е предприела офанзива по границата, защото е искала да отвлече вниманието на украинските сили и да даде възможност за нападение в други райони на Източна Украйна. Освен това руснаците са имали за цел да напреднат към Харков на разстояние, което би им позволило да бомбардират града с артилерия.

В Москва вероятно не са вярвали, че САЩ ще възобновят помощта за Украйна. В резултат на това е трябвало да преразгледа много от предположенията си относно оперативното планиране на летните настъпателни усилия.