Неутралните държави, които не са членки на НАТО, но се ползват от неговия "защитен чадър", трябва да бъдат насърчавани да се присъединят към военния съюз, заявява в сряда британският министър на отбраната Грант Шапс, предава Reuters.

В реч в Лондон Грант Шапс не посочи директно европейските страни, които не са членки на НАТО, като Ирландия, Малта, Австрия и Швейцария и които отдавна ценят неутралитета, но той даде да се разбере, че Великобритания ще лобира повече страни да се присъединят към военния блок.

"Ще се застъпвам НАТО да привлече в организацията всички, които се възползват от чадъра на защитата на алианса", допълва Шапс. "Някои европейски държави ефективно се възползват от защитата на НАТО, ползват се от предимствата на свободата и въпреки това не се присъединяват към системата за колективно възпиране на континента", коментира още Шапс, имайки предвид заплахата, представлявана от Русия. "Когато вълкът е пред вратата на европейската сигурност, не трябва да има място за неутралитет", настоява той.