Републиканците обвиняват администрацията на Джо Байдън, че е отпуснала десетки милиони долари за кенийските войски, които биха могли да отидат в Киев, пише американската редакция на Politico.

В началото на май администрацията на президента на САЩ, използвайки извънредни президентски правомощия, одобри пакет от военна помощ от 60 милиона долара. С тези пари кенийската армия ще разположи мироопазващи сили в Хаити за борба с бандитизма.

"Военните правят вътрешна равносметка, за да видят какво може да задържи за Хаити. Това създава конкуренция за ресурсите на САЩ между Украйна и Хаити", е заявил член на Републиканската партия, пожелал анонимност.

Американските служители са недоволни, че помощта за двете страни идва от едни и същи източници. Освен това републиканците фундаментално се съмняват, че планът на САЩ за Хаити наистина ще успее, тъй като той не уточнява конкретна времева рамка и не е ясно колко повече американско финансиране ще бъде отпуснато за разрешаване на кризата.

"Предишните интервенции в Хаити бяха пълен провал. Те само влошиха положението на хаитянския народ", цитира изданието американския сенатор Джим Риш.

Първите кенийски войски се очаква да пристигнат на остров Хаити на 23 май, същия ден, когато кенийският президент Уилям Руто се среща с висши американски служители във Вашингтон.

Хаити преживява продължила десетилетия социално-политическа криза, която се влоши след убийството на президента Жовенел Моис през юли 2021 г. Оттогава бездействието на властите доведе до безпрецедентно нарастване на влиянието на гангстерски групи, които се занимават с изнудване, отвличания за откуп и контролират цели райони на страната, включително терминали за гориво.