Русия няма за цел да превземе Харков, увери Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в интервю за заместник-главния редактор на германския вестник BILD Пол Ронцхаймер.

"Целта им е да се доближат до Харков. Но да го превземат, а да го обстрелват с управляеми бомби, балистични ракети и артилерия. За да направят това, трябва да се приближат на 20-30 километра до Харков. Те искат да унищожат града и да предизвикат паника. Но ситуацията е под контрол", увери Подоляк.

"Основният фактор е усещането за достатъчно ресурси. Усещането, че ще има достатъчно оръжия и боеприпаси. Хората не искат да воюват и не само в Украйна. Ако знаете, че има сериозен недостиг на оръжия, желанието ви [да се биете] намалява. За съжаление имаше прекъсвания на доставките. Но днес ситуацията е различна. <...> Сега има достатъчно хора, които са готови да защитават Украйна. <...> Днес украинците разбират, че ще има достатъчно ресурси. И процесът на мобилизация ще върви по-добре, отколкото преди 2-3 месеца“, увери съветникът на Зеленски.

"Това не е война за която и да е област. След две години и три месеца война това вече е очевидно. Вижте колко неуважително се държи Русия. Те критикуват всяко внушение, че се намесват във вътрешнополитическите работи. Те финансират политически провокации. <...> Сега Русия е в най-високата точка на негативното си развитие. <...> Русия може да използва като аргумент международното право, но самата тя не спазва разпоредбите му. Така тя ще доминира във всички двустранни отношения. За Европа това е проблем на негарантираното бъдеще“, предупреди Подоляк.