Въпреки че Русия отвори нов фронт в Харковска област, офанзивата на армията й в Източна Украйна продължава. Руснаците се опитват да вкарат ВСУ в котел и да разцепят силите им в Донбас, а оперативната цел е Покровск. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Руските войски продължават да концентрират оперативните си действия в посока северозападно от Авдеевка, нанасяйки удари по широк фронт от двете страни на магистрала E50.

"Руските сили вероятно са постигнали редица малки тактически успехи през последните 72 часа, макар и вероятно те да са на висока цена“, се казва в доклада на военните на Лондон.

Според британското разузнаване магистрала E50 представлява основната комуникационна линия между окупирания от Русия Донецк и украинския град Покровск, който е на около 30 километра от сегашната фронтова линия и вероятно е оперативна цел за военните на Москва. Руските атаки в тази посока най-вероятно имат за цел да създадат забележимо разцепление между украинските сили в района на Донецк.

Северно от Бахмут, близо до град Сиверск, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха за тежки сблъсъци с руските сили на 18 и 19 май 2024 година, по време на които са обстрелвани украински позиции в Белогоровка, Веркнокамянское и Раздоловка.

"Постиженията на Русия в тази област остават много ограничени“, отбелязват от Министерството на отбраната в Лондон.