Администрацията на Байдън съобщи, че освобождава 1 милион барела бензин от резерва в Североизточна Европа, създаден след супербурята Санди, за да намали цените на бензиностанциите това лято, предава Associated Press.

Продажбата от складовете в Ню Джърси и Мейн ще се извършва наведнъж по 100 000 барела. Подходът ще създаде конкурентен процес на наддаване, който ще гарантира, че бензинът ще може да постъпи в местните търговци на дребно преди празника 4 юли и ще се продава на конкурентни цени, са заявили от Министерството на енергетиката.

Този ход, който според министерството има за цел да помогне за "намаляване на разходите за американските семейства и потребители", следва мандата на Конгреса за продажба на 10-годишния резерв в Североизточна Европа и последващото му закриване. Формулировката е включена в споразумението за разходите, което Конгресът одобри през март, за да предотврати частичното спиране на работата на правителството.

Министерството на енергетиката е заявило, че продажбата на 1 млн. барела, което е около 42 млн. галона, е планирана така, че да облекчи шофьорите в началото на летния сезон.

Според ААА средните цени на бензина в страната са около 3,60 долара (6,60 лева) за галон (3,7 литра), което е с 6 цента повече в сравнение с предишната година. Използването на резервите за бензин е едно от малкото действия, които президентът може да предприеме сам, за да се опита да контролира инфлацията, която е отговорност за партията, контролираща Белия дом, в годината на изборите.