Руснаците хвърлят стотици планиращи бомби върху украинските позиции по фронтовата линия всеки ден. ФАБ и КАБ са "чудо-оръжие“ за руснаците, а украинците нямат "практически нищо“ в отговор, пише Forbes.

Както отбелязва американското издание, в продължение на няколко дни руснаците изстрелват по 125 КАБ дневно, за да пробият отбраната на Авдеевка. Градът стана неподходящ за водене на отбранителни действия на 110-та механизирана украинска бригада.

Разбира се, бригадата имаше и други проблеми - по-специално липсата на артилерийски боеприпаси. Но КАБ бяха последната капка.

"Всички сгради и конструкции след експлозията само на една КАБ просто се превръщат в кратер“, пише Егор Цукор, войник от 3-та отделна щурмова бригада.

Мащабното разширяване на фронтовата противовъздушна отбрана на Украйна може да притъпи предимството на Русия в конвенционалните бомбардировки. Украинските военновъздушни сили прехвърлиха част от батареята Patriot на източната фронтова линия през февруари. Благодарение на това беше възможно да бъдат свалени 13 бомбардировача Су-34 и Су-35.

Около 8 март руски дрон забеляза батарея Patriot, движеща се близо до фронтовата линия, и предаде координатите. Руската балистична ракета "Искандер" порази две украински пускови установки.

Украинските военновъздушни сили разполагат само с три произведени в Америка батареи Patriot, заедно с около три дузини пускови установки. Киев не може да рискува да загуби Patriot, особено по време на засилени руски въздушни атаки.

Ударите с КАБ спряха в средата на март, но бързо се възобновиха със скорост от стотици на ден. Първо руснаците атакуват с ФАБ, а след това изпращат пехота в битка.

Не е ясно как украинците могат да спрат тези въздушни бомбардировки точно сега. Генерал-лейтенант Иван Гаврилюк казва, че доставката на изтребители F-16 трябва да помогне.

"F-16 има по-добри сензори, системи за самозащита и ракети от сегашните изтребители Су и МиГ. Ако Киев е готов да рискува със своите скъпоценни F-16 – само 50 или 60 от които очаква да получи от тази пролет или лято – ще успее да отблъсне атаките на планиращи бомбардировачи“, пише изданието.

Но може да мине известно време, преди F-16 да пристигнат в страната в достатъчно количество, за да има значителна разлика. Междувременно украинската страна може да разположи наземна противовъздушна отбрана срещу руски бомбардировачи, ако може да се примири с риска за екипажите. Тези екипажи също имат малко ракети от определени типове, казва Гаврилюк.

Генералът очевидно е имал предвид недостига на произведени в САЩ ракети Patriot. Помощните пакети от америка обаче все още са блокирани в Конгреса.

"Тези и други фактори затрудняват изпълнението на задачите на украинските сили за отбрана по отблъскване на агресора“, казва Гаврилюк.