Анкета на Европейската комисия, която в последно време обикаля коридорите на Брюксел, изплаши неправителствените организации, че скоро ще трябва да отчитат доходите си от чуждестранни играчи. Трима източници съобщават пред европейската редакция на Politico, че комисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова подготвя задължителни нови правила от името на Европейската комисия.

В проучването, което е видяно от редакцията на медията, и проведено от трета страна от името на Комисията, респондентите са помолени да посочат дали получават финансиране извън ЕС. Въпросът предизвиква у някои притеснения, че те всъщност се поставят в бъдещ списък, като отговарят на анкета, която има за цел просто да информира работата на Комисията по проектозакон.

Всичко това се случва обаче на фона на масовите протести на подкрепената от САЩ и ЕС опозиция в Грузия, която излезе по улиците и площадите, за да се противопостави на закон, който би обявил медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, за "агенти на чуждо влияние“. Протестите принудиха правителството на Грузия да оттегли законопроекта.

Този въпрос за финансирането "шокира много хора“, разкрива Ник Айоса, ръководител на политиката и застъпничеството в Transparency International, който свидетелства, че е участвал в устен въпросник с третата страна, провеждаща проучването. "Насочващите въпроси предполагат, че те оценяват дали Transparency International е заплаха за демокрацията“.

Някои неправителствени организации изразиха загриженост, че ако Европа продължи със своя собствена версия на Закона за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ, тя може да бъде взета на въоръжение от лидери като унгарския премиер Виктор Орбан, за да натисне продемократичните сили в тяхната страна.

Говорител на Йоурова не отговори веднага на искане за коментар. Нейната служба отговаря за разработването на пакет за "защита на демокрацията“, рекламиран от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в нейната реч за състоянието на Съюза, чиято цел е да защити ключови институции от неправомерно влияние от страна на чуждестранни актьори. Очаква се законът да бъде финализиран до края на май.

"Странно е, че водим този разговор, тъй като това се случва в Грузия“, отбелязва представителят на Transparency International.