На 7 март в центъра на Тбилиси се проведе митинг срещу законопроекта за чуждестранните агенти. Ситуацията на протестната акция ескалира, след като парламентът подкрепи инициативата на първо четене. Демонстрантите се опитаха да блокират официалния вход на парламента, откъдето депутатите трябваше да напуснат сградата. Това доведе до сблъсък с полицията, която няколко пъти използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата. По-късно протестиращите пробиха железните заграждения, поставени от полицията до входа на парламента. Няколко служители на реда пострадаха при сблъсъците, обобщава ТАСС.

Протестът

Над 1000 души се събраха край сградата на грузинския парламент в центъра на Тбилиси във вторник вечерта. Част от протестиращите хвърляха коктейли "Молотов“ по служителите на реда.  Стигна се и до сблъсъци между полиция и демонстранти. Няколко служители на МВР на Грузия бяха ранени, нанесени са щети и на полицейска техника и екипировка.

Демонстрантите хвърляха яйца по новия омбудсман на Грузия Леван Йоселаяни, който бе одобрен за поста от парламента на 7 март.

Органите на реда използваха водно оръдие и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат протеста. Съобщено бе и за масови задържания на участници в акцията. Протестиращите успяха да преодолеят железните прегради край грузинския парламент, поставени от полицията.

Реакция на грузинските власти

Заради протестите държавният глава на Грузия Саломе Зурабишвили отмени всичките си срещи по време на работното си посещение в САЩ. Публично тя подкрепи протестиращите срещу законопроекта за чуждестранните агенти.

Реакция на международната общност

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че мирните протестиращи в Грузия трябва да могат свободно да се събират и да изразяват позицията си.Прайс отбеляза, че САЩ не изключват възможността за налагане на санкции срещу представители на грузинските власти заради ситуацията около закона за чуждестранните агенти.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на свой ред подчерта, че приемането на закона за чуждестранните агенти е "лошо развитие за страната и нейния народ“ и противоречи на декларираното желание на Тбилиси да се присъедини към Общността.

За проектозакона за чуждестранните агенти

През февруари в грузинския парламент бяха регистрирани два варианта на проектозакона за чуждестранните агенти - грузински и американски. Вторият бе превод на Закона за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ.

Инициативата предизвика значителни критики както от опозицията, така и от западните политици заради въвеждането на понятието "чужд агент“ в законодателството на страната.

На 7 март депутатите от парламента приеха на първо четене грузинския вариант на проектозакона за агентите на чуждестранно влияние.