Министерството на външните работи на Украйна изрази остър протест на грузинския посланик Георгий Закарашвили заради значителното влошаване на състоянието на Михаил Саакашвили и го изпрати в Тбилиси за консултация, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на украинското външно ведомство.

Закарашвили беше извикан във външното министерство по указание на президента на Украйна Володимир Зеленски.

На грузинския дипломат е казано, че подобно отношение към Саакашвили е абсолютно неприемливо. Също така, че грузинските власти трябва да спрат да тормозят гражданин на Украйна.

"В тази връзка посланикът на Грузия в Украйна Георгий Закарашвили беше поканен да се върне в Тбилиси за консултации за намиране на начини за разрешаване на настоящата ситуация“, се казва в изявление на външното министерство.

Освен това украинската страна отбеляза готовността си незабавно да обсъди въпроса за транспортирането на Саакашвили в Украйна за лечение и грижи.

Вчера за първи път след дълга пауза Саакашвили се появи на съдебно заседание в онлайн формат. Той е отслабнал много по време на престоя си в болницата.

Трябва да се отбележи, че бившият президент на Грузия беше задържан от местните служители на реда през октомври 2021 г. поради "злоупотреба с власт и преследване на политически опоненти“, за което беше осъден задочно на шест години затвор.

По време на престоя си в затвора Саакашвили обявява гладна стачка осем пъти. След това е хоспитализиран в местна клиника, където се намира и в момента.

Украинският президент Володимир Зеленски е загрижен за състоянието на Саакашвили. Той призова грузинските власти да прехвърлят Саакашвили в Украйна за необходимото лечение.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отбеляза, че заповедта на Зеленски да протестира и да покани грузинския посланик да напусне Украйна е много твърда форма на дипломация.