Грузинският премиер Иракли Гарибашвили обяви, че подава оставка, съобщава "Ехо Кавказа".

 "Днес напускам поста министър-председател“, обяви Гарибашвили на специален брифинг, потвърждавайки информацията, разпространена по-рано от грузинските медии.

Медиите отбелязаха, че лидерът на управляващата партия "Грузинска мечта" Иракли Кобахидзе ще бъде номиниран за поста ръководител на правителството. Гарибашвили от своя страна ще оглави фракцията.

"Не крия от вас, че политическият съвет обсъждаше възможността да остана на поста до лятото, до началото на предизборната кампания, но реших да взема това решение сега. Важно е следващият премиер да се представи екипът му навреме и състави ново правителство.Желая успех на новия премиер", заяви Гарибашвили.

Политикът посочи "вътрешната демокрация", действаща в управляващата партия, "най-очевидното проявление на която е ротационният принцип".

След победата на Грузинската мечта на парламентарните избори през 2012 г. Иракли Гарибашвили заема поста ръководител на Министерството на вътрешните работи. След оставката на Бидзина Иванишвили от премиерския пост той оглавява правителството през 2013-2015 г. и отново оглавява правителството през февруари 2021 г.

Иракли Кобахидзе беше председател на грузинския парламент. Той напусна поста през 2019 г. след "нощта на Гаврилов“ - на фона на масови протести в Тбилиси. През януари 2021 г. е назначен за председател на управляващата партия.