Приемането на закона за чуждестранните агенти има за цел да предотврати украинизацията на Грузия, заяви днес, 17 април, премиерът Иракли Кобахидзе.

"Законопроектът за прозрачност на чуждестранното влияние цели преди всичко да защити Грузия от украинизация, да укрепи нейния суверенитет и да осигури стабилно развитие на страната, което е необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз“, обясни Кобахидзе.

Според премиера грузинските власти няма да се откажат да приемат закона, въпреки критиките от страна на западните партньори на страната. Няма нито един съществен аргумент в критиките на законопроекта от ЕС и САЩ, посочи премиерът на Грузия. Той подчерта, че западните дипломати не дават нито един конкретен аргумент коя точка от инициативата противоречи на ценностите на ЕС. Прозрачността не може да бъде насочена срещу никого, прозрачността е преди всичко отговорност на приятелите пред грузинското общество, смята Кобахидзе.

Той обвини редица неправителствени организации в опити за сваляне на правителството през 2020-2022 г.

"Някои неправителствени организации участваха в провала на стратегически икономически проекти, което вече навреди на интересите на енергийната ни независимост. НПО атакуват църквата и се опитват да накърнят нейната репутация; те се занимават с ЛГБТ пропаганда по груб начин“, заяви премиерът на Грузия