Пред сградата на законодателния орган в Тбилиси продължава протестът на привърженици на опозицията и общественици срещу приемането от парламента на първо четене на законопроекта за чуждестранните агенти, съобщава Интерфакс.

Председателят на опозиционната партия "Обединено национално движение“ Леван Хабеишвили призова за ежедневни протести, докато управляващите не оттеглят законопроекта. Той публично изгори копие на проектозакона за чуждестранните агенти.

За разлика от акцията във вторник, в която участваха няколко хиляди души, събралите се в сряда на площада са много повече. Много студенти от различни университети също се присъединиха към митинга, отбелязва агенцията.

Протести се провеждат и в редица други градове на Грузия.

По данни на МВР по време на протеста във вторник са задържани 66 души, като всички са привлечени към административно-наказателна отговорност за дребно хулиганство и неподчинение. Министерството на вътрешните работи също съобщи, че до 50 полицаи са били ранени.

Цитирайки актуализирани данни от грузинското МВР, РИА Новости съобщи, че в рамките на днешната акция са задържани още 10 души, с което общият им брой достигна до 76 души.

На 7 март в центъра на Тбилиси се проведе митинг срещу законопроекта за чуждестранните агенти. Ситуацията на протестната акция ескалира, след като парламентът подкрепи инициативата на първо четене. Демонстрантите се опитаха да блокират официалния вход на парламента, откъдето депутатите трябваше да напуснат сградата. Това доведе до сблъсък с полицията, която няколко пъти използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата. По-късно протестиращите пробиха железните заграждения, поставени от полицията до входа на парламента.