Министър-председателят на Грузи Иракли Гарибашвили обвини президента на Украйна Володимир Зеленски в намеса в политическата ситуация в страната му, като коментира протестите там миналата седмица, предава Reuters.

По време на протестите срещу закона за "чуждите агенти“, който според критиците сигнализира за авторитарна промяна в Грузия, Зеленски благодари на протестиращите за развяването на украински знамена, като заяви, че това показва уважение, и пожела на грузинците "демократичен успех“.

Миналия петък парламентът на Грузия отхвърли законопроекта, който заплашваше да навреди на опитите на Тбилиси за по-тесни връзки с Европа, припомня агенцията. Критиците твърдят, че инициативата е вдъхновена от руски закон от 2012 г., широко използван за потушаване на несъгласието в страната.

"Когато човек, който е във война... реагира на разрушителните действия на няколко хиляди души тук в Грузия, това е пряко доказателство, че този човек е замесен, мотивиран да накара нещо да се случи и тук, нещо да се промени“, коментира Гарибашвили в интервю за грузинската телевизия IMEDI.

"Искам да пожелая на всички своевременно прекратяване на тази война и постигането на мир“, добави Гарибашвили.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко обаче обвини Гарибашвили, че повтаря "руската пропаганда“, като предполага, че Киев се е опитвал да въвлече Грузия в конфликта си с Москва.

"Ние категорично отхвърляме подобни твърдения, които нямат нищо общо с реалността. Грузинските власти търсят враг на грешното място", написа Николенко във "Фейсбук“.

Въпреки коментарите на Гарибашвили, общественото мнение в Грузия е силно проукраинско и антируско настроено. Грузия води кратка война с Русия през 2008 г. за статута на два подкрепяни от Москва сепаратистки региона - Азхазия и Южна Осетия, припомня още Reuters

И Грузия, и Украйна се стремят към членство в Европейския съюз.