Гърция посреща събота и неделя с нестабилно време и прогнози за бури и силни ветрове. Но от средата на седмицата, от 15 май, нататък температурите в южната ни съседка ще наподобяват средата на лятото, пише Kathimerini.

Според прогнозата на метеорологичния модел Windy от сряда (15 май) ще има значително повишаване на температурите, като живакът ще се покачи над 30 в някои райони.

Следващият петък и събота (17-18 май) ще се наблюдават температури над 35 градуса. Особено в събота синоптичният модел предвижда за температури от 39 градуса по Целзий в района на Халкида.

Но тази събота и неделя времето ще бъде неустойчиво, като на моменти облачността ще се увеличава. Дъждове ще има в повечето райони, а спорадични гръмотевични бури ще има в северната част на Йонийско море, Епир, Западна Македония, Източна Тесалия, Евия, Крит и Додеканезите, а от обедните часове и в останалите западни части.

Температурата ще остане на същото ниво. Тя ще достигне 20 до 22 градуса по Целзий на континента и 23 градуса по Целзий на места по островите.

Припомняме, че силна буря удари Солун в четвъртък (9 май) следобед. Пожарната е получила десетки сигнали за наводнени приземни етажи и за падащи дървета в централните части на града.