"Искам също така да изпратя съобщение тук, на няколко километра от нашата граница, до Скопие и до новото правителство: в случай че се опитат да оспорят същността на споразумението относно името на държавата и да я наричат ​​както искат, тогава те ще трябва да знаят, че европейският им път ще остане затворен“. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на речта си в Лерин във вторник, предава кореспондентът на МИА от Атина.

Мицотакис посочи, че "не го казва с радост", тъй като, по думите му, двете страни са съседи и Гърция иска да имат добри отношения.

"Гражданите на Северна Македония не искат нито напрежение, нито национализъм. Пожелавам и се надявам да се вразумят и да се върнат на правия път“, подчерта Мицотакис

Гърция е в предизборен период преди европейските избори на 9 юни и Мицотакис проведе предизборен митинг в Лерин като част от посещение в северозападната част на страната.

И този път освен всичко друго в обръщението си към гражданите той се спря на отношенията с РСМ и Преспанския договор.

"Днес съм тук в Лерин, на границата на нашата страна и трябва да ви кажа, че съм доста нещастен от факта, че нашите северни съседи избраха при тези обстоятелства да върнат часовника назад и да оспорят името на страната си, което беше договорено чрез междудържавно международно споразумение“, заяви Мицотакис.

Той припомни, че "Нова Демокрация“ е била против Преспанския договор, но както посочи, тогава съвсем искрено е казал, че той не може да бъде променян, скъсан или променян с един закон или член, защото това е международен договор.