Проблемът с язовирите не е от вчера, важно е да се знае кой е собственикът, за да може в добрия смисъл на думата той да бъде контролиран, а не да прави каквото намери за добре. За това трябва да тръгнем след парите, както казват финансистите, защото всичко е пари - собствеността трябва да бъде изяснена, но това е дело на държавата. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" географът и климатолог проф. Георги Рачев.

По думите му всички питейни язовири, които са включени в Ежедневния бюлетин за състоянието на водите, който се публикува от МОСВ, и които снабдяват българските граждани с вода, са в много добро и отлично състояние.

"Дори лятото да бъде много сушево, имаме достатъчен запас от питейна вода и не би трябвало да има никакъв проблем с водоснабдяването. Жалко е за онези българи, които през лятото отново ще бъдат на режим на водата. Водопроводи не са сменени от години и т.н. Не е природата виновна – обикновено се казва: Да, стана суша и спря водата. – Не, вината си е изцяло наша. Ние си познаваме климата, познаваме си държавата и трябва да се съобразяваме с това, което се случва навън", обърна внимание проф. Рачев.

По повод информацията, която се появи, че язовир "Елешница" е опасен и е напът да прелее, проф. Рачев отбеляза: "Нямам никаква информация към този момент за язовира, но щом той прелива, е допусната една грешка. Ние се намираме в периода на т.нар. "черешови води“ – в Северозападна България така ги наричат. Това са, когато зреят черешите, когато както в момента е навънка в София, бум-бум, гърми и вали, това са тези високи вълни, резки повишавания нивото на реките, които трябва язовирът да поеме. А той като няма свободен обем, то е ясно, че всичко ще отиде на преливника, или в още по-лошия случай – да почне да прелива през стената. Експертите трябва да кажат работи ли главният изпускател на този язовир и да почне да се намалява нивото, за да се освободи обем, както се прави навсякъде в тези места. Включително язовир "Искър“, който е основен, този месец ще бъдат дадени 35 милиона куб. м вода за енергоснабдяване - т.е. ще изпие София и половина и ще бъдат преточени за енергодобив, въпреки че в язовира си има достатъчно вода, но все пак да се освободи и този обем, тъй като във високата планина има още сняг, който трябва да се топи, отделно от снеговалежите.

Язовир "Елешница“ трябва да бъде освободен, за да може да поеме тези води. Иначе при следваща висока вълна при всички положения ще прелее", коментира още проф. Георги Рачев.