Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис подчерта, че страната отхвърля идеята за преговори за всеобхватно споразумение с Турция, като изясни, че Атина признава само един спор с Анкара: делимитацията на морските зони, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

"Първото нещо, което трябва да направим, е да се споразумеем за правилата. Гърция не води дискусии за "пълно пакетно решение“, тъй като признаваме само една разлика [с Турция]. Не очаквам да видя промяна през следващите 12 месеца; намирам го за малко вероятно. Диалогът обаче е ценен. Може да имаме разногласия, но това не означава, че трябва да избягваме разговорите“, обясни Мицотакис в интервю за Open TV в сряда сутринта.

В същото интервю гръцкият премиер изрази задоволство от напредъка в двустранните отношения.

"Гърция не е променила политиката си спрямо Турция през последните пет години. Турция се промени, преминавайки от позицията на "Мицотакис йок“ (Мицотакис не) към състояние на нормалност“, коментира премиерът на южната ни съседка.

"Постигнахме 15 месеца без никакви нарушения на въздушното пространство, имаме контрол над [нелегалната] миграция, имаме споразумение за визите за гръцките острови и създадохме рамка за диалог по дългогодишния въпрос за разграничаване на ИИЗ и континенталния шелф. Това е проблем от 40 години и няма да има незабавно решение“, предупреди още той.