Цените на зехтина в Гърция най-накрая започнаха да падат на фона на увеличаването на производството, съобщава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.

Прогнозите за производството на зехтин в Гърция тази година са оптимистични, въпреки че по-сигурни заключения ще може да бъдат направени след около месец.

"В момента сме в период на цъфтеж и след около месец дръвчетата ще дадат плод. Всичко това при условие, че всичко ще се развива нормално“, поясни президентът на Националната междупрофесионална организация за зехтин Манолис Янулис пред агенцията.

Въпреки че все още не могат да се направят категорични заключения, има усещане, че реколтата ще бъде по-висока от миналогодишната, която според оценките е достигнала между 130 000-150 000 тона - рекордно ниско. През последния месец се наблюдава и намаляване на производствените цени, което все още не е усетено от крайния потребител.

"Имаме намаление от 1-1,30 евро на литър в производствените цени“, подчерта Янулис и добави: "Разбира се, това постепенно ще се отрази в цените на супермаркетите. Днес зехтинът екстра върджин се продава от производителите за 7,80-8,20 евро/литър в сравнение с 9,30-9,50 евро/литър преди месец“, обясни той.