Банката на Силициевата долина се срина след зашеметяващи 48 часа, в които тя премина през капитална криза и втория най-голям фалита на финансова институция в историята на САЩ, съобщава CNN.

Калифорнийските регулатори затвориха технологичния кредитор и го поставиха под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ. FDIC действа като приемник, което обикновено означава, че ще ликвидира активите на банката, за да изплати обезщетения на нейните клиенти, включително вложители и кредитори.

Банката, която преди беше собственост на SVB Financial Group, не отговори на искането на CNN за коментар.

Ситуацията започна да се развива в сряда, когато SVB обяви, че е продала куп ценни книжа на загуба и че ще продаде нови акции за 2,25 милиарда долара, за да подкрепи баланса си. Това предизвика паника сред ключови фирми за рисков капитал, които според съобщенията посъветваха компаниите да изтеглят парите си от банката.

Акциите на компанията загубиха стойността си в четвъртък, повличайки други банки надолу със себе си. До петък сутринта акциите на SVB бяха спрени и компанията се отказа от опитите си да набере бързо капитал или да намери купувач. Няколко други банкови акции бяха временно спрени в петък, включително First Republic, PacWest Bancorp и Signature Bank.

Поглъщането на FDIC в средата на сутринта беше забележително, тъй като агенцията обикновено изчаква затварянето на пазара, за да се намеси.

"Състоянието на SVB се влоши толкова бързо, че не можеше да продължи само още пет часа“, пише главният изпълнителен директор на Better Markets Денис М. Келехър. "Това е така, защото нейните вложители изтегляха парите си толкова бързо, че банката беше неплатежоспособна и затварянето в рамките на деня беше неизбежно поради класическо бягство от банката.“

Спадът на Silicon Valley Bank произтича отчасти от агресивното повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв през последната година, обяснява CNN.

Когато лихвените проценти бяха близо до нулата, банките се заредиха с дългосрочни, привидно нискорискови съкровищни облигации. Но тъй като Фед повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, стойността на тези активи е паднала, оставяйки банките да седят на нереализирани загуби.

По-високите лихви засягат особено силно технологиите, подбивайки стойността на технологичните акции и затруднявайки набирането на средства, заяви главният икономист на Moody's Марк Занди. Това накара много технологични фирми да изтеглят депозитите, които държаха в SVB, за да финансират своите операции.

"По-високите лихвени проценти също понижиха стойността на техните съкровищни и други ценни книжа, които SVB трябваше да плати на вложителите“, каза Занди. "Всичко това предизвика бягство от техните депозити, което принуди FDIC да погълне SVB.“

Въпреки първоначалната паника на Уолстрийт заради фалита на банката, анализаторите уверяват, че колапсът на банката е малко вероятно да предизвика ефекта на доминото, който обхвана банковата индустрия по време на финансовата криза.

"Системата е по-добре капитализирана и ликвидна, отколкото някога е била“, заяви Занди. "Банките, които сега са в затруднение, са твърде малки, за да представляват значима заплаха за по-широката система.“