Първият американски дипломат във вторник разкритикува решението на ФИФА да заплаши играчите на Световното първенство с жълти картони, ако носят капитански ленти с ЛГБТ символика, пише Associated Press.

Говорейки заедно с катарския си колега на пресконференция, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че "винаги е тревожно... когато виждаме някакви ограничения върху свободата на изразяване“.

"И по моя преценка, поне никой на футболното игрище не трябва да бъде принуждаван да избира между подкрепата на тези ценности и играта за своя отбор“, подчерта той.

ФИФА не отговори веднага на искане за коментар относно забележката на Блинкен.

Само часове преди първите играчи с ленти в подкрепа на кампанията "Една любов“ да излязат на терена в понеделник, ръководството на ФИФА предупреди, че незабавно ще им бъдат показани жълти картони – два от които водят до изгонване на играч от този и следващия мач.

Нито един играч не носеше лентите "One Love“ в понеделник, въпреки че седем европейски отбора заявиха, че планират да ги носят преди турнира. Англичанинът Хари Кейн носеше одобрена от ФИФА лента "Без дискриминация“, която беше предложена като компромис в мача с Иран.

Блинкен пристигна в Катар в понеделник, където посети програма за младежки футбол, свързана със Световното първенство. По-късно той гледа мача между САЩ и Уелс в понеделник вечер.

Въпреки че открито разкритикува ФИФА, Блинкен прие по-премерен тон спрямо Катар. Тази богата на енергия близкоизточна нация беше критикувана преди турнира заради отношението си към работниците мигранти и криминализирането на гей и лесбийския секс.

"Знаем, че без работници, включително много работници мигранти, това Световно първенство просто не би било възможно“, каза Блинкен. "Катар направи значителни крачки през последните години в своето трудово законодателство, за да разшири правата на работниците.“

Блинкен говори заедно с външния министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани на пресконференцията.

Посещението на Блинкен идва като част от стратегическия диалог с Катар, който също е домакин на около 8000 американски войници в огромната военновъздушна база Ал-Удейд, която служи като преден щаб на Централното командване на американската армия. Базата беше ключов възел в хаотичното изтегляне на Америка от Афганистан през 2021 г. и евакуацията на афганистански цивилни.

Един основен въпрос за обсъждане е Иран. Експерти по неразпространение на ядрени оръжия казват, че сега Иран разполага с достатъчно уран, обогатен до 60% - кратка стъпка от нивата за оръжейни цели - за преработка в гориво за ядрено оръжие, ако реши да го направи.

Техеран настоява, че програмата му е мирна, въпреки че драстично я разшири след пропадането на ядрената сделка със световните сили през 2015 г.

Междувременно Иран се разтърсва от месеци на протести след смъртта на 16 септември на 22-годишна жена, която по-рано беше арестувана от моралната полиция на страната.