Премиерът Кириакос Мицотакис реши да започне дебата за еднополовите бракове и родителството, като се очаква да разгледа широко въпроса в телевизионно интервю в сряда, пише Kathimerini.

Очаква се той да подкрепи "брачното равенство“ и да обяви очакван законопроект, който дава на еднополовите двойки правото да сключват граждански брак вместо просто споразумение за партньорство. Спекулира се също така, че законопроектът по въпроса няма да отнеме много време, за да стигне до гласуване.

Законопроектът вероятно ще предостави и право на осиновяване с пълни и равни права за деца, отглеждани от еднополова двойка.

В същото време обаче правителството не възнамерява да узакони правото на медицински асистирана репродукция чрез сурогатна майка.

Мицотакис обяви още в началото на мандата си, че законопроектът ще излезе до четири години, но въпросът е защо реши да внесе законопроекта преди европейските избори.

Сред причините са резултатите от фокус групите, видяни от правителството, които показват ограничени до несъществуващи изборни разходи.

Въпреки факта, че различни компании за социологическо проучване са провели проучвания по въпроса, американският социолог Стенли Грийнбърг беше привлечен да проведе конкретни фокус групи.

Те установиха, че гръцкото общество се е променило в сравнение с миналото и е много по-възприемчиво към еднополовите бракове, отколкото беше.

По-специално тези, които се обявяват за центристки избиратели, ключова аудитория на Мицотакис, показват особена толерантност по подобни въпроси.

Що се отнася до дясноцентристките и десните гласоподаватели – които имат по-негативна позиция по въпроса – ключов извод е, че дори и да са против, това няма да повлияе на вота им, с изключение на малко малцинство. Просто казано, законопроектът няма да има изборни разходи за Нова Демокрация.

Друга причина е, че гласоподавателите на крайнодесните партии се очаква да бъдат тотално против законопроекта, когато и да бъде внесен - сега или след европейските избори.

Обосновката е също така да се покаже, а не да се разочарова центристката общественост, че правителството не се поддава на натиска от крайната десница.