До 2025 година германското правителство планира да въведе нов социален модел на партньорства - Verantwortungsgemeinschaften, или "общност на отговорност“, съобщава BR 24.

Германските власти са уверени, че този тип нов партньорство може да е начин да се насърчат самотните и възрастните хора да споделят отговорности и да се грижат един за друг, когато е необходимо, както и когато възникнат извънредни ситуации.

По принцип такава програма е създадена за хора, загубили близък, както и за такива, които са изпаднали в трудна ситуация. При желание обаче в нея може да се включат и младежи.

Системата от партньорства ще има четири нива, всяка група ще избира най-доброто за себе си. На най-ниското ниво хората ще могат да споделят само някои основни отговорности, докато на най-високото ниво партньорите ще споделят отговорността за жилище, финанси и грижа един за друг.

Също така "партньорството на отговорността“ може да бъде полезна за родители, които отглеждат деца сами. Обединявайки се в групи, майките и бащите ще могат да се подкрепят взаимно в ежедневието.

Правителството уверява, че такъв съюз не може да се разглежда като алтернатива на традиционния брак: партньорите няма да могат да получат определени ползи от него или наследство.

Според плановете на федералното правителство такава общност трябва да бъде нотариално заверена. За целта е необходимо предварително сключване на договор, който участниците в него могат да прекратят по всяко време.