Католическата църква официално се противопостави на абортите, сурогатното майчинство и  смяната на пола, се казва в декларация, наречена Dignitas infinita (в превод от латински – "Безкрайно достойнство“), разпространена от Ватикана.

В текста се подчертава, че смяната на пола, хирургически или друг начин, както и сурогатното майчинство, представляват накърняване на човешкото достойнство.

Според папа Франциск със сурогатното майчинство детето се превръща в обект. Католическата църква също нарича джендър подхода идеология.

"Вярваме, че подобна идеология, вместо да насърчава признаването на достойнството, обеднява хуманистичната визия, в която мъжът и жената представляват най-красивата комбинация в най-голямата разлика, която човечеството съдържа“.

Освен това, според папата, прекъсването на бременността е лишаване от човешко достойнство "на най-беззащитните и невинните от всички“.

В същото време кардинал Виктор Мануел Фернандес подчертава, че Ватиканът се противопоставя на криминализирането на хомосексуализма, което се случва в някои страни по света, както и на дискриминацията, основана на сексуална ориентация.

Документът предизвика "страх сред защитниците на правата на ЛГБТК“, отбелязва американският вестник The New York Times. Защитниците обаче признават, че декларацията също осъжда преследването, изтезанията и убийствата на хора заради тяхната сексуална ориентация.

Припомня се, че преди осем години Франциск заяви, че Римокатолическата църква трябва да се извини на представителите на ЛГБТ общността за отношението си към тях в миналото.