Светият Синод на Гръцката църква ще гласува единодушно против законодателството за еднополовите бракове на извънредното си заседание във вторник, пише Kathimerini

Въпреки че аргументите на Църквата ще бъдат представени категорично и ясно в съответното изявление, изглежда, че са очертават и крайни идеи като протести или мерки като лишаване от свето причастие за депутати, които биха гласували "за" законодателството. 

Централната линия и мнението, което се очаква да надделее, е, че никой няма да излезе победител от открит конфликт и че докато правителството изглежда решено да продължи с вкарване на законодателството, Църквата ще изпълни задължението си да информира гражданите за своите позиции и най-вече да увери вярващите, че разбира тяхното безпокойство и загриженост. 

Твърди се, че голяма част от йерарсите се движат в логиката на ясно изразена твърда линия, като се фокусират върху религиозния анализ на хомосексуалността като грях и изразяват загриженост относно големия риск от разпадане на семейството. 

След встъпителното изказване на архиепископ Йероним, което се очаква да установи рамката на противопоставянето на Църквата в строги тонове, Месогайският и Лавреотически митрополит Николай ще направи основното изложение, като анализира както богословските, така и биологичните параметри на темата. 

Отговорът на Църквата, който се обмисля сериозно в църковните среди от миналата седмица, включва публикуване на изявление, издаване на циркуляр, който да бъде прочетен в православните храмове следващата неделя, както и писмо до законодателите. 

Очаква се също така специално да се обърне внимание на факта, че легализирането на еднополовите бракове ще отвори пътя за заинтересованите страни да претендират законно за правото на сурогатната бременност. 

Що се отнася до въпросът за вътрешен референдум, не се очаква въпросът да се върне за обсъждане, тъй като, както беше посочено, правителството веднага се погрижи да отговори, отхвърляйки всякакво обсъждане, така че няма смисъл да се настоява за такъв предложение.