Общественото мнение в България е предимно враждебно към гейовете и още повече към еднополовите бракове. В нашата страна все още преобладават патриархалните семейни традиции. Поне според материала на Associated Press за решението на гръцкия парламент да легализира гражданския съюз между ЛГБТК+ хората. По този начин южната ни съседка стана първата православна страна, която се решава на подобна непопулярна мярка.

Агенцията припомня, че Европейският съд по правата на човека миналата година установи, че правителството на България нарушава европейските закони за правата на човека, като не признава законно еднополовите двойки. Съдът също така постанови, че България е длъжна да приеме правно признаване на еднополовите двойки, "но България не показва никакви признаци за изпълнение на решението“.

Лидерите на Българската православна църква, която включва около 80% от българите, осъдиха решението на ЕСПЧ и призоваха правителството да не се поддава на натиска, отбелязва още медията.

Associated Press посочва още, че Конституцията на България изрично забранява признаването на еднополовите бракове. Промяната на конституцията изисква мнозинство от две трети в парламента при три последователни гласувания. Подобен сценарий изглежда далечен.