Активисти преследват Еманюел Макрон и на втория ден от държавната му визата в Нидерландия, съобщава Reuters, като пояснява, че охранители са повалили на  земята протестиращ, който се е затичал към френския президент. 

Инцидентът се е случил, когато Макрон е пристигнал в научния кампус на Амстердамския университет. Протестиращи прекъсват визитата на френския лидер в Нидерландия за втори път в рамките на два дни, след седмици на демонстрации в страната му срещу пенсионната реформа. 

Мъжът продължил да скандира, докато е на земята, песен, популярна сред участниците в протестите срещу пенсионната реформа, с текст: "Тук сме, тук сме, дори Макрон да не го иска, ние сме тук."

Гневът срещу законопроекта, който ще отложи пенсионирането до 64 години и който правителството прокара през парламента без гласуване, вече провали първия ден от посещението на френския държавен глава. Активисти прекъснаха речта на френския президент Еманюел Макрон в Института Nexus в Хага, в която той говори за "нова ера на европейски суверенитет“. 

Докато гневът срещу вътрешната му политика последва Макрон в Нидерландия, френският президент трябва да се изправи пред критики от европейски и американски съюзници за външната си политика.

Френските служители са в режим на контрол на щетите, докато се опитват да овладеят гнева, разделението и объркването, предизвикани от коментарите на Макрон миналата седмица за намаляване на зависимостта на Европа от Съединените щати и отношенията й с Китай и Тайван.

В туит в Макрон повтори, че Европа трябва да отстоява себе си.

"Европа, която защитава своите интереси и ценности и е господар на съдбата си, създава работни места и управлява климатичния преход, това е, което изграждаме“, написа той. Същите думи произнесе и в Хага. 

Последната критика идва от Доналд Тръмп, който обвини Макрон, че угажда на китайския лидер Си Дзинпин.

Обратно у дома, френските синдикати планират още един национален ден на протести в четвъртък срещу пенсионната реформа. Проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството от избирателите са против реформата и подкрепят протестите.

Конституционният съвет трябва да се произнесе в петък дали законът и начинът, по който е приет, зачитат Основния закон или дали опозицията може да започне да се опитва да събере достатъчно подписи, за да организира референдум срещу нея.

Ако съветът даде зелена светлина, планираната реформа може да бъде официално публикувана и да стане закон. Макрон заяви, че иска да я прокара  края на годината.